کابل کشی صنعتی
در این مطلب قصد داریم مراحل و نحوه کابل کشی صنعتی را برای شما توضیح دهیم. پس تا پایان مقاله با ما همراه باشید.
همانطور که میدانید محیطهای اداری سیستم کابل کشی خود را در یک بستر نسبتا امن قرار میدهند. این در حالی است که محیط های صنعتی مانند کارخانههای پتروشیمی، نفت و گاز اغلب در معرض عوامل خطر زا قرار دارند. همین موضوع منجر به استفاده از روشها و لوازم به خصوصی برای اجرای کار میگردد.
استفاده از کابل اترنت در کابل کشی صنعتی
تاسیسات آب و فاضلاب ، نیروگاههای بادی ، معادن و غیره محیطهایی هستند که برای مقاومت در برابر درجه حرارت شدید ، رطوبت ، گرد و غبار ، انواع حلالهای شیمیایی تجذیه کننده ، لرزش مکانیکی و عوامل دیگر به کابل اترنت نیاز دارند.
به همین منظور و برای برآورده ساختن نیازهای کابل کشی صنعتی ، برخی از تولید کنندگان کابل ، کابلهای به اصطلاح “اترنت صنعتی” را معرفی کردهاند. این محصولات اساسا کابلهای اترنت خارج از شبکه COTS تجاری هستند که توسط یک لایه اضافی پوشانده شدهاند. این نوع کابل اترنت دارای ویژگیهای ناهموار خاصی است، این موضوع به دلیل استفاده از دو لایه پوششی ضخیم میباشد. همین موضوع باعث شده تا استفاده از این کابلها در مقایسه با کابل COTS معمولی کمی سختتر باشد.از دیگر معایب بکارگیری این نوع کابلها نیز میتوان به درجه حرارت بسیار محدود آنها اشاره نمود.
COTS چیست؟
در واقع یک محصول COTS به محصول یا کالایی گفته میشود که به گونهای طراحی شده تا به راحتی نصب و با اجزای سیستم موجود کار کند. تقریباً تمام نرمافزارهای خریداری شده توسط یک کاربر معمولی رایانه در دسته COTS قرار میگیرند.
*سیستمهای عامل، مجموعه محصولات اداری و برنامههای ایمیل از جمله نمونههای COTS هستند. یکی از مزیت های عمده نرم افزار COTS که به تولید انبوه میرسد، هزینه نسبتا پایین آن است
چه کابلهایی برای محیطهای صنعتی مناسباند؟
همانطور که در مقاله کاربرد کابل اترنت در محیط های صنعتی توضیح دادیم کابلهای Cat 5E و Cat 6 برای استفاده در اماکن صنعتی مناسب هستند.
در زیر به طور اجمالی نحوه عملکرد این کابلها را توضیح دادیم:
Cat 5E : این کابل در عین حال که سرعت انتقال داده را افزایش میدهد از نظر اقتصادی نیز مقرون به صرفه است. از مزایای استفاده از این نوع کابل جلوگیری از تداخل الکترومغناطیسی و پشتیبانی از سرعت شبکه 1000/100/10 مگابیت بر ثانیه و پهنای باند 100 تا 400 مگاهرتز میباشد.این نوع کابلها با داشتن سرعت 1000 مگابیت در ثانیه با عنوان کابل شبکه اترنت شناخته میشوند.
Cat 6 : این کابلها نیز مانند کابلهای Cat 5E بسیار سازگار بوده با این تفاوت که سیمهای ضخیمتری نسبت به مدل بالایی دارند. این نوع کابلها هم در بازار به Gigabit Ethernet مرسوم هستند. همچنین با سرعت 10گیگابیت بر ثانیه برای مسافتهای بالای 500 متر پاسخگو میباشند.
مراحل کابل کشی صنعتی
بعد از اینکه با کابلهای اترنت آشنا شدیم بهتر است در مورد روشهای کابل کشی صنعتی و مراحل آن نیز صحبت کنیم.
به طور کلی کابل کشی صنعتی در 5 روش متداول به شرح زیر صورت میگیرد :
- کابل کشی داخل کانال
- کابل کشی با داکت و باس داکت
- کابل کشی روی سینی کابل برق
- کابل کشی در لولههای فولاد
- کابل کشی بر روی دیوار
کابل کشی داخل کانال یا به اصطلاح کابل کشی زمینی
در موارد بسیاری کابلها در داخل کانلهایی قرار میگیرند که بر روی زمین از قبل کنده شده اند. این روش نیز خود از چند روش مرسوم تبعیت میکند که در زیر برایتان توضیح خواهیم داد.
کانالهای خاکی
در این روش از کابل کشی صنعتی کانالهای خاکی را به شکل ذوزنقه میسازند تا از ریزش خاک به داخل کانال جلوگیری شود. در مرحله بعدی برای محکم کردن کف کانال آن را با آجر فرش کرده و به ضخامت 10 سانتی متر با ماسه پر میکنند. بعد از آن کابل را روی ماسه قرار داده و مجددا برروی آن 15 سانت ماسه میریزند. دو مرتبه روی آن را با آجر فرش میکنند ، یک نوار هشدار بر روی آن قرار داده و الباقی کانال را نیز با خاک معمولی پر میکنند.
*در این روش عمق کانال با تعداد و ولتاژ کابلها رابطه مستقیم دارد.
کانالهای بتنی
این کانالها همانطور که از نامشان پیداست از بتن ساخته شدهاند. در این روش از کانالهایی به عمق 30 تا 70 متر که در کف و طرفین آنها سیمان بکار می رود کابلهای برق را قرار میدهند. در صورتی که تعداد کابلها زیاد باشد کانال ساخته شده را طبقه بندی میکنند.
*این روش بیشتر در کف کارگاه ها کاربرد دارد.
کانالهای آدم رو
در مناطقی که جمعیت زیادی در آن نقطه زندگی میکند به دلیل جلوگیری از خسارت حین کند و کاری خیابانها از این روش استفاده میشود. به عبارتی در هنگام احداث خیابانها در زیر آنها کانالهایی کشیده میشود که قابلیت رفت و آمد افراد متخصص و امکان کابل کشی وجود داشته باشد. ارتفاع این کانالها به حداقل 150 سانتی متر میرسد.
کابل کشی با داکت و باس داکت
این روش نیز یکی از مرسومترین گزینههای کابل کشی صنعتی به شمار میرود. داکت برای مواقعی به کار میرود که امکان ایجاد کانال در آن مکان وجود نداشته باشد. علاوه بر آن باس داکت زمانی بکار میرود که تعداد کابلها نیز بیشتر باشد.داکتها در اصل کانالهایی از جنس پلاستیک هستند که برای محافظت از سیم و کابل از آنها در فضاهایی مانند ادارات ، شرکتها یا اماکن مسقف استفاده میکنند. علاوه بر این داکتها انواع مختلفی دارند که مناسب با هر مکان نوع خاصی از آن را انتخاب میکنند.
*داکتها برای محیطهای مرطوب مورد استفاده قرار نمیگیرند
باسداکت چیست؟ این وسیله همانطور که از نامش پیداست متشکل از دو قسمت اصلی Bus و Duct میباشد. باس در واقع همان شینه مسی یا آلمینیومی هادی جریان الکتریکی است و وظیفه انتقال برق را بر عهده دارد.
*باسداکتها عمدتا به سه دسته اصلی تقسیم میشوند که هر کدام در محیط خاصی مورد استفاده قرار میگیرند.
Non-segregated
Segregated
کابل کشی با سینی کابل برق
این مورد نیز زمانی بکار می رود که فضای کافی برای ایجاد کانال و یا امکان کند و کاری وجود نداشته باشد. همچنین از این روش بیشتر در کارخانهها و اماکنی که شرایط نصب وجود ندارد استفاده میکنند. در این روش برای انتقال تعداد زیادی کابل از پایههای پیش ساخته شده استفاده میشود. یک طرف این پایهها به وسیله رول پلاک به دیوار متصل شده و سینی کابل برق برروی پایه دیگر قرار میگیرد و توسط پیچ به پایه متصل میشود. مسیر سینی کابلها باید به طور کامل بسته و سیم به زمین اتصال داشته باشد.
کابل کشی بر روی دیوار
در این روش کابلها به واسطه بستهای فلزی و پلاستیکی و رول پلاک بر روی دیوار نصب میشوند. در این نوع کابل کشی صنعتی معمولا کابلها را در صفحات پوشیده و مشبک قرار میدهند. نکته مهم در این روش این است که در صورت استفاده از تعداد زیادی کابل باید بین آنها به اندازه قطر هر کابل فاصله باشد. در کارخانهها برای عبور آسان کابلها از کانالهای مشبک ونردبانهای افقی استفاده میکنند. این امر به دلیل عبور و تعویض آسان کابلها صورت میگیرد.
کابل کشی با لوله های فولاد
این روش به صورت روکار و توکار اجرا می گردد. در حالت روکار جعبه تقسیم باید در مکانی قرار گیرد که امکان دسترسی آسان به آن مسیر باشد و حداکثر فاصله بین دو جعبه تقسیم 15 متر باشد. در اتصال لوله های فولادی حتما از بوشن استفاده شود در این روش قطر لوله حد اقل باید 1.5 برابر قطر کابل باشد.
همانطور که از نامش پیداست در این روش پروسه کابل کشی از روی دیوار انجام میگیرد. این روش بیشتر در داخل اماکن سر پوشیده ، کارگاهها، کارخانهها و غیره بکار میرود. در کابل کشی روکار ابتدا مسیر عبور کابل را از قبل مشخص میکنند بعد به وسیله داکت یا بستهای فلزی کابل را از مسیر مشخص عبور میدهند.
در این روش برخلاف کابل کشی روکار حین ساخت و ساز ساختمان داخل دیوارها و یا کف، داکتها یا لولههایی تعبیه میشود که سیمها و کابلها از داخل آن عبور کنند بوشن قطعهای به ظاهر ساده ولی بسیار کاربردی در صنایع میباشد. که وظیفه اتصال دو لوله به هم را در مسیرهای لوله کشی به عهده میگیرد.
کلام آخر
هدف از ارائه این مطلب آشنایی کلی با محیطهای صنعتی و نحوه صحیح کابل کشی و همچنین آشنایی با روشهای گوناگون آن بود. در این مقاله یاد گرفتیم که در هر محیط کدامیک از روشهای کابل کشی مناسب ترند و با برخی از اصطلاحات در حوزه کابل کشی آشنا شدیم.
امیدواریم مقاله نحوه کابل کشی صنعتی برای شما مفید بوده باشد برای خواندن مطالب بیشتر با شبکه دیده بان همراه باشید.
خدمات و تجهیزات شبکه
از آنجایی که امروزه اکثر کسب و کارها آنلاین است. اینترنت پرسرعت نیز به یکی از نیازهای اساسی بشر تبدیل شده و بخش جدایی ناپذیری از زندگی روزمره همه ما است. از خرید آنلاین گرفته تا انجام کارهای بانکی و اداری ، پرداخت قبوض، سفارش غذا و غیره همه و همه نیاز به یک اینترنت پرقدرت و بی وقفه دارد. شبکه دیده بان ارائه کننده انواع خدمات شبکه اعم از فروش تجهیزات ، تعمیرات و نصب با بیش از 10 سال سابقه در این زمینه می باشد.
تلفن تماس : 20 21 9100 – 021
خدمات شبکه دیدهبان :
-
>> برای رفتن به صفحه مورد نظر روی آن کلیک کنید.
خدمات شبکه دیدهبان :
- تمام تجهیزات دارای گارانتی
- خدمات پسیو و کابل کشی
- مهلت تست 48 ساعته محصول
- نصب و راه اندازی تجهیزات شبکه
- پشتیبانی و نگهداری تجهیزات شبکه
- امکانسنجی لینک وایرلس
- تعمیر تخصصی انواع تجهیزات شبکه
- ارائه سریع تجهیزات شبکه
- ارسال در تهران 2 ساعته
- ارسال به شهرستان در یک روز